Az elavult és nem jól átlátható üzleti folyamataid számos gondot okozhatnak vállalatod életében.

Egy becslés szerint 20-30 százalék is lehet az éves bevétel kiesés a nem hatékony működés, így a csökkent termelékenység miatt. 

Érdemes figyelni a jelekre, és már idejében észrevenni, ha az üzleti folyamatokra ráfér egy kis ráncfelvarrás. 

More...

Sokszor már csak a fellépő válsághelyzet irányítja a figyelmet folyamataid tökéletlenségére. 

Ne várd meg, amíg:

 • ügyfelet/ket veszítesz,
 • frusztrálóan lassan haladnak dolgaid,
 • költségessé, veszteségessé válik működésed,
 • állandósul a kapkodás, a tűzoltás állapota.

Ha odafigyelsz az árulkodó jelekre, és még idejében észreveszed folyamataid hiányosságait, akkor ki tudsz lépni a rossz megszokások ördögi köréből és megelőzheted a válsághelyzet kialakulását.

Melyek ezek a figyelmeztető jelek? Vegyük őket sorra!

 • 1
  E-mail túltengés: a rossz folyamatok sok e-mailt generálnak.
  Ha egy folyamat nem lett megfelelően (esetleg egyáltalán) megtervezve, akkor a munkatársaidnak végrehajtás közben számos kérdése van, ilyenkor használják az e-mailt.
  A munkafolyamat megfelelő tervezésével csökken a végrehajtás közbeni bizonytalanság, kevesebb terven felüli beavatkozás szükséges és ez kevesebb email számban is megmutatkozik.
 • 2
  Táblázatkezelők: egészen biztosan nálatok is van olyan munkatárs, aki táblázatkezelőben követi a munkáját, a legtöbb cégben nagy eséllyel sok ilyen munkatárs is van.
  Azonban az ilyen saját verziók karbantartása, áttekinthetősége enyhén szólva is problémás lehet.
  Jelenlétük ugyanakkor azt mutatja, hogy a folyamataitok nem jól definiáltak, a munkatársak kénytelenek számukra elérhető eszközzel úgy-ahogy megoldani a  rendszerezést.
 • 3
  Papír alapú folyamat dokumentáció: sok helyen találkoztunk már folyamatdokumentációval egy jól eldugott és nem használt fájlban, vagy (!) kinyomtatva egy dossziéban, egy fiók mélyén, esetleg a polcon porosodva.
  Folyamataid állandóan változásban vannak, melyet papír alapon lehetetlen nyomon követni. Gondolj csak egyetlen apró módosítás felvezetésére.
  Ha folyamataid természetes változását figyelmen kívül hagyod, akkor előbb-utóbb még a gondosan megtervezett folyamatok is elavulttá válnak és elkezdenek a működésben gondot okozni. 
 • 4
  Több variáció egy munkafolyamatra: ha nincsen rögzített folyamat, vagy nem ismert a munkatársaid számára akár azért, mert nincsen (egyáltalán) oktatva, vagy mert nincsen hozzá aktuális, könnyen hozzáférhető dokumentáció, akkor ugyanazt a feladatot más utakon oldják meg munkatársak.
  Miért gond, ha ugyanaz a végeredmény?
  A nem egyértelmű feladatok mindig nagyobb kockázatot jelentenek, illetve az új munkavállaló is nehezebben tanul be, a feladat átfutási ideje esetlegesen, egyéni szinten alakulhat, ezért tervezhetetlen.
 • 5
  Ping-pongozás a feladat végrehajtói között: a legfontosabb árulkodó jel, mely folyamataid hiányosságát mutatja.
  Ha nincsen jól definiált folyamat a feladat végrehajtására, akkor nem tudják pontosan a munkatársak, hogy nekik mikor mi a dolguk, mikor kerül rájuk a sor, mi a feladatuk be- és kimenő dokumentum igénye.
  A hiányosságok áthidalására pedig megkezdődik az oda-vissza levelezés, egyeztetés, mely jelentősen megnövelheti a feladat átfutási idejét, hiszen a válaszidők nagysága befolyásolja a folyamat végrehajtását.

Összefoglalva:

 • A nem tudatosan megtervezett üzleti folyamatok előbb-utóbb (inkább előbb) csökkentik a működési hatékonyságot.
 • A rossz folyamatoknak mindig vannak jelei, figyelj oda rájuk.
 • Növeld céged bevételét az üzleti folyamatok javításával. Ha figyelsz céged folyamataira akkor gyorsabban tudtok jobb eredményt elérni.

 Bíró Orsolya

A SZERZŐRŐL


Lényemből fakadóan kíváncsi vagyok az emberekre, a szervezetekre, és

kölcsönhatásaikra működés közben. 

Azért dolgozom, hogy minél több vezetőnek segíteni tudjak saját munkaidejét felszabadítani, bevételei és cége növekedése mellett.  Ezt a célt egyrészt az üzleti folyamatok dokumentálásával, optimalizálásával segítek elérni, másrészt a delegálási képességeik elmélyítésével.
Belső működési auditot készítek, hogy feltárjam a kiaknázatlan lehetőségeket, és gátat szabjak az erőforrás pazarlásának.

Kapcsolódó bejegyzések

Ne maradj le újdonságainkról!

 Iratkozz fel hírlevelünkre, és maradjunk kapcsolatban!