Kínszenvedés találni egy jó folyamatábra készítő eszközt. 

Többnyire telepíteni kell őket, ha nem, akkor előfizetni, angol nyelvűek, és bonyolult ábrák, ikonok, felhasználási lehetőségek egész sorával bombáznak, miközben neked gyorsan kell egy saját folyamatmodell.

More...

Éppen ezért összegyűjtöttük melyek a legfontosabb ismérvei egy könnyen és egyszerűen használható folyamatábra készítő eszköznek:

 • 1
  Online elérhető: azaz felhőalapú, így nem kell program telepítéssel, lokális, időnként elavuló verziókkal időt vesztegetni. Minden munkatárs bárhonnan, bármikor a legutolsó, aktuális verziót érheti el. Egy rövid regisztráció és máris használható eszköz a mai követelmény.
 • 2
  Könnyű, intuitív a használata: az interneten sokfajta, akár professzionális eszköz is elérhető, azonban egy bonyolultsági szint fölött nem alkalmasak a kezdő, alkalmi felhaszálók számára, hiszen többnyire már tegnapra kell az a folyamatábra, nincs idő bonyolult programok megtanulására. Fontos követelmény tehát, hogy azonnal és könnyen használható eszközhöz nyúljunk, amely intuitívan, drag-and-drop módszerrel "tanítja" és támogatja folyamatmodellünk elkészítését.
 • 3
  BPMN kompatibilitás:​​​​ az egyszerűség mellett, azonban tartani kell az iparágban már elfogadott Business Process Management and Notation nyelv szabványait, nem érdemes feltalálni a spanyol viaszt. Mihelyt hivatalosan is használni szeretnénk "rajzainkat" szükséges lesz, hogy az iparági standarddal kompatibilisek legyenek.
 • 4
  Dokumentumok kezelése legyen megoldott: rendkívül hasznos tulajdonság, ha az egyes folyamatlépésekhez  kapcsolódó dokumentumok hozzárendelhetőek, csatolhatók. Gondoljunk egy jogosítási folyamatra, mennyire megkönnyíti a folyamatot, ha adott ponton az éppen aláírandó, átnézendő dokumentumokat egy helyen lehet elérni; a folyamatlépéshez kapcsolódó tudnivalók, szabályzatok, leírások a munkatársaink eligazodását nagyban tudják segíteni. A jó folyamatábra készítő program a kapcsolódó dokumentumokat is kezeli, dokumentum modell létrehozásán keresztül.
 • 5
  Feladatok végrehajtóinak, jogosítóknak, felelősöknek a kezelése: ha már modellezzük működésünket, akkor feltétlenül szeretnénk látni, hogy az egyes feladatok végrehajtásáért, ellenőrzéséért, esetleges jogosításáért melyik szervezet, osztály, pozíció felelős; a folyamatmodell mögötti szervezeti modell van ebben segítségünkre, a szervezeti modell egy szervezeti folyamatábra elengedhetetlen feltétele.

Összefoglalás:

 • Folyamatábra a szervezeti működés átlátásának leghatékonyabb eszköze.
 • Folyamatábrát tudjunk gyorsan, könnyen, érthetően elkészíteni - alap elvárás egy szerkesztő programmal szemben.
 • Ha éppen folyamatábra szerkesztőt keresel, próbáld ki a miénket, mely az összes fenti kritériumnak megfelel.


Kapcsolódó bejegyzések

Ne maradj le újdonságainkról!

 Iratkozz fel hírlevelünkre, és maradjunk kapcsolatban!